Friday, September 4, 2009

Kesabaran...........

Kesabaran…sempena bulan Ramadhan ni..aku nk bercerita pasal kesabaran…

Kesabaran kita sebagai manusia dalam menjalani kehidupan kita seharian.. sbb smlm aku ada g bazar Ramadhan kt umah aku ni..kt Pantai Dalam.. aku cam xtau nk beli makanan ape utk berbuka puasa..1 bazar tu aku round n round..smpai la tiba2 aku ternampak rangka ayam yg celup ngn tepung kt 1gerai makcik tu..

Aku xde duit kecik masa tu, aku bg la sekeping note rm50 kt anak makcik tu yg tlg mak die jual..kecik lg budak pompuan tu..tp die xtau nk bg balance blk bape kt aku..then die tnya la mak die..tp msa tu mak die tgh marah anak die yg 2org lg pompuan tgh bergado mulut msa tgh tlg mak die menjual...bising btol mulut masing2..aku pn sabar la menunggu..lama giler aku nk dpt duit balance tu sbb anak die duk tnya mak die byk2 kali baru mak die jwb..sbb tgh sebuk tenangkan keadaan pergaduhan mulut antara anak pompuan die yg 2org lg...

Aku xpasti ape yg 2org pompuan tu gado kan...tp aku dengarla cabar mencabar ni..lepas jer aku dapat duit balance...zzaaapppp...dorg lwn tarik tudung la plak..btol2 depan mata aku...ape lg semua org kerumun tempat tu...mcm tgh tgk persembahan silap mata mcm tu...hehe...lps tu mak bpk die kot msing2 pgang anak yg tgh gado tu sorg satu...yg tgh gado tu still meronta2 nk berlawan lg walaupun da di thn oleh mak bapak die...

Masa tu kelakar pn ade..malu sbb aku sbgai sorg pompuan pn ade...org yg tgh tgk tu yg bersorak2 pn ade...aku dgr ade 1guy tu jerit “bulan2 puasa pn nk kecoh ke?!!” hhmmm....xtau la...klu aku ade kt tmpat 2 pompuan yg tgh gado tu...mesti aku da xtlg da mak aku berniaga kt bazar tu...mesti malu giler...aku pun xpaham..nape dorg xleh bersabar sket..nak gado tunggu blk umah la..ni kt tgh2 bazar Ramadhan yg mmg sesak giler dgn org..da la gerai dorg kt tgh2 plak tu...sape penah pegi bazar kat sblah Pantai Permai kt Pantai Dalam ni tau la cmne kesesakan dgn berduyun2 manusia yg kelaparan nk beli juadah berbuka..hehehe...

Share this article :

2 comments:

  1. malu nya..
    dahla adik beradik
    di tempat awam pulak tu
    huhuh

    ReplyDelete
  2. bez 2...cr dlm utube nnt.hrp ada...

    ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM