Thursday, April 15, 2010

~INFORMASI~ Kenapa Tulisan Lelaki Buruk??

Secara purata, lelaki mencorakkan kemampuan menulis lebih lambat berbanding wanita. Oleh itu, apabila teknik penulisan pertama kali diperkenalkan kepada mereka, sebahagian besar daripada mereka masih belum bersedia dari aspek fizikal. Dalam erti kata lain, mempunyai tulisan kemas dan cantik merupakan cabaran bagi mereka di waktu zaman kanak-kanak. Menurut Hedy Bookin-Weiner, PhD dan penyelidik tulisan untuk syarikat erunding perniagaan Piani dan Company memberitahu tidak hairanlah mutu tulisan itu biasanya berkekalan sehingga mereka dewasa. Jadi wanita, usah salahkan mereka jika mereka mempunyai tulisan seperti cakar ayam tau..
*Rapi Bil.133


Tiba-tiba aku teringat tulisan kawan-kawan lelaki aku masa zaman sekolah. Pada pendapat aku tak semua lelaki
mempunyai tulisan buruk, memang ada yang kadang-kadang tu tulisannya lawa melebihi kaum perempuan sendiri. Hehehe.. Sebagai contoh yang terdekat abah aku sendiri, tulisan dia memang lawa. Tapi dia suka tulis huruf besar, kalau dia tulis huruf kecil pulak tulisan tu bersambung-sambung. Kebanyakkan orang-orang yang berumur memang tulisan mereka bersambung-sambung dan lawa.

Berbalik kepada tulisan kawan-kawan lelaki aku, tulisan yang paling aku ingat tulisan abang angkat aku masa zaman sekolah dulu, mana taknya tiap-tiap hari mengutus surat. Siap ada posmen karat lagi.. Hakhak.. Merangkap kawan sekelas aku yang satu dorm dengan dia la. Tulisan dia not bad, boleh tahan dan senang paham sebab sebiji-sebiji hurufnya.. Tulisan ex-pakwe aku masa sekolah dulu memang buruk la bagi aku (sorry yer kalau awk ada terbaca, eqa kutuk ur tulisan ;p) Tapi aku still boleh paham la berbanding tulisan ex-pakwe aku masa zaman matrik.. Tulisan dia mak aaiii.. Tapi biasala.. Tulisan bakal doktor memang macam tu kan (sorry jugak yer kalau u ada baca, eqa kutuk ur tulisan ;p)

Tulisan juga sebenarnya melambangkan peribadi seseorang juga kan.. Ada orang cakap tulisan yang berubah-ubah, pendirian individu tersebut selalunya macam lalang. Then kalau tulisan menegak, condong, kecil, besar.. macam-macam lagi la.. boleh melambangkan peribadi seseorang. Kalau nak baca lebih lanjut klik sini RAHSIA MELALUI JENIS TULISAN DR. FADZILAH KAMSAH..

Sampai sini sahaja informasi yang aku nak kongsikan hari ni..

~Sayoenara~ :)
Share this article :

54 comments:

  1. tulisan saye lebih buruk dr bf saye..kadang2 malu gak, nasib sekarang zaman sms..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe,, saya nye tulisan suka berubah2. lagi la ntah pape jek..heheh

    ReplyDelete
  3. ni tulisan saya. lawa tak ? ;)

    ReplyDelete
  4. tau xpe..pastu lak kalau nak tulis surat pun leh taip kat word..hakhak..

    ReplyDelete
  5. eqa pn kdg2 brubah gak..sebab jarang menulis kan..banyak menaip..so bila sesekali menulis tu macam janggal plak..hehehe

    ReplyDelete
  6. hakhak..lawa..lawa...ni pun tulisan eqa jugak..lawa x??

    ReplyDelete
  7. tulisan doktor lg burokk ehehehe

    ReplyDelete
  8. tulisan aku besar...
    ada orang kata cantik..
    ada orang kata burok !
    haha entahla

    ReplyDelete
  9. mmg tak dinafikan tulisan kita kaum hawa ni lg lawa dan kemas haha :P

    ReplyDelete
  10. Mesti lah cantik.. nak sample? hahahaha

    ReplyDelete
  11. tulisan lelaki yg terbaik pernah sy tahu adalah tulisan my dad, super duper cantikk!

    ReplyDelete
  12. hehehe..tu la pasal..cmne tah org yg nk bg ubat tu baca..

    ReplyDelete
  13. hakhak..ni mesti tulisan yg jenis sebijik-sebijik ni...

    ReplyDelete
  14. tp eqa rasa tulisan eqa buruk jer..hakhak

    ReplyDelete
  15. nak...nak...nak...hakhak

    ReplyDelete
  16. tau xpe..tulisan my abah too.. ;)

    ReplyDelete
  17. er, tulisan ira lg x lawa dr tulisan boys .
    h0h0
    btol (:
    c o m o t kot xP

    ReplyDelete
  18. hakhak..eqa pn sama..buruk je tulisan..

    ReplyDelete
  19. kalo nak tgk tulisan chaon selak2 la page.. cari tajuk tangan kidal yang ajaib.. hahha.. tak semua tulisan lagi buruk ok.. ade jugak yang dari kecik mmg dah cantik mengalahkan gurl.. hahha.. banyak jugak info dari dr fadzilah kamsah nie..

    ReplyDelete
  20. hehee..nnt eqa selak2..tu la..xsmua tulisan laki yg buruk..sbb tulisan abah eqa lawa..hehe

    ReplyDelete
  21. tulisan aie cantik..ahaha..xcaye sile tye lean..:)

    ReplyDelete
  22. okeh..nnt eqa tnya ;p hakhak..eqa pnh tgk kot tulisan aie..msa en3 kt blogspot dulu..yg dlm meeting kot aie conteng pasal geng kedai kopi ke ape tah tu..xingat dah..

    ReplyDelete
  23. hahaha, org keliling kata tulisan aku lawa, tp aku rase buruk je...
    yg penting, tegak...

    ReplyDelete
  24. tulisan hubby eika cantik tau...ngeh3.. kalah tulisan eika..tp tulisan arwah abah mmg terbaik dan tercantik...

    ReplyDelete
  25. btol2...x smenye buruk.tulisan ayah n abang sy lawa.hehe.tp kebanyakannye yg sy jumpe memang x bape lawala.haha.

    ReplyDelete
  26. Tulisan bilet memang berubah-ubah, memang tak tetap pendirian lah tu kan. Huhu.

    ReplyDelete
  27. tegak n x berubah-ubah..hehhe

    ReplyDelete
  28. a'a..tulisan org lama2 mmg lawa tau..

    ReplyDelete
  29. a'a..kbnyakkannye mmg xlawa..dlm 10 org eqa rsa ade la kot 2,3 je yg lawa..

    ReplyDelete
  30. hehehe..org ckp je..tp xtau la btol ke idak..tulisan eqa pn kdg2 cm brubah gak..

    ReplyDelete
  31. kengkadang kan , lelaki takut tulis lawa lawa .
    cuz nanti org ckp die 'jambu' .
    HAHA .

    ReplyDelete
  32. kengkadang kan , lelaki takut tulis lawa lawa .
    cuz nanti org ckp die 'jambu' .
    HAHA .

    ReplyDelete
  33. Aih,entry ni seolah2 mengutuk saya
    zaman sekolah dulu,ayam pon tak reti bace tulisan saya,haha

    ReplyDelete
  34. hakhak..tu la..mesti org ckp tulisan cm pompuan kalau lawa..

    ReplyDelete
  35. hakhak..tu zmn skolah...sekarang???mesti nenek ayam yg reti baca kn..

    ReplyDelete
  36. mmg pun tulisan pompuan lg cun dr lelaki...abg od..abg od kamoo lg lah huduh...hahahahaha...
    dulu akk penah dpt pujian kt sekolah sbb tulisan akk cantek dan kemas...hehehehe

    ReplyDelete
  37. tulisan aku..makin besar makin pelik pulak rasanya..hehe

    ReplyDelete
  38. yeke..hehe..tulisan en.wan pun buruk..tp tulisan eqa xlawa mna pun..tulisan jepun lawa la..hehe..

    ReplyDelete
  39. sbb bila da besar da jrg mnulis kot..msa zmn skolah dulu kn ajin mnulis..skg ni mesti da rsa janggal n malas gile nk mnulis byk2...cm smua benda nak taip jer...

    ReplyDelete
  40. tulisan kawan aku (pompuan) lagi buruk, siap kena kutuk ngan aku lagi, muahaha.

    ReplyDelete
  41. tak semua yg buruk. hee. tp mmg kebanyakannye lah kan. erm, myb tu salah satu ciri2 lelaki kot. hee ;D

    ReplyDelete
  42. eeeee...jahat..hehehe...mesti pastu die cuba baiki tulisan die kan...

    ReplyDelete
  43. hakhak..ye kot..tp slalunye mmg buruk la..tp kita bleh tgk tau, klu laki tu mmg jenis pengemas org nye slalu tulisan die pn lawa...

    ReplyDelete
  44. Tulisan lelki buruk, sebab tulisan pompuan cantik!

    ReplyDelete
  45. yeke mamtan..susah la klu mcm tu..nnt klu pompuan lawa mesti laki xensem ;p pastu pompuan tinggi laki pendek..hehehe

    ReplyDelete
  46. dik, tulisan akak pun buruk jgk.malu nak isi form mintak keje

    ReplyDelete
  47. tak la, still buruk sampai ari ni. ;P

    ReplyDelete
  48. tulisan saya xcantek...
    saya mmg xsuke menulis...
    tapi kalo menaip,kompom cantek tulisan..
    peliktol..
    hahaha

    ReplyDelete
  49. hehehe..tulisan buahati saya pun buruk. hhaha.. :P

    ReplyDelete
  50. hakhak..sama la ngan eqa..bila nak isi borang pape control je tulisan tu, tp buruk jugak..

    ReplyDelete
  51. cantik x tulisan eqa ni?? ;p

    ReplyDelete
  52. hakhak..jahat kan kita..kutuk tulisan pakwe kita ;p

    ReplyDelete
  53. thankz :) singgah la lagi nanti yer cute :)

    ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM