Sunday, February 20, 2011

TUTORIAL: WHAT IS DIGSBY? | HOW TO INSTALL DIGSBY


Facebook?? Twitter?? MySpace?? Yahoo Messenger?? E-Mail?? Eqa tahu pasti anda semua mempunyai akaun di laman sosial seperti yang eqa sebutkan tadi kan. Selama ni kita terpaksa membuka banyak browser untuk mengakses semua laman tersebut, tetapi dengan Digsby anda boleh merangkumkan semuanya sekali. Pernah dengar tak mengenai Digsby? Digsby ini membantu anda untuk lebih senang "ber IM" (Instant Messaging atau lebih senang dipanggil berchatting :p), menerima Email Notifications, dan mengakses laman web sosial anda. Menarik kan??? Jom kita cuba...

Mula-mula, klik SINI untuk download aplikasi. Kemudian, run aplikasi tersebut.

Untick Enable Digsby Donates dan klik Next

Yang ni anda boleh pilih, nak install dalam PC or USB drive. Lepas pilih klik Next.

Eqa lebih prefer untuk gunakan google dari babylon, so klik Decline.

 Ni pun sama juga. Klik Decline.

 Tunggu sehingga Installing siap.

 Untick semua dan klik Launch.

 Kotak macam ni akan muncul. Mula-mula anda register dulu akaun anda di kotak berwarna coklat, masukkan usernama dan password yang anda nak. Setelah selesai anda sudah boleh log in. :)

 Kotak yang macam ni pula akan muncul. So anda boleh pilih akaun mana yang anda ingin buka dan rangkum kan menggunakan Digsby. Klik di bahagian Add Accounts (anak panah merah). Masukkan username dan password akaun yang anda pilih. Bagi facebook anda hanya perlu masukkan email sahajaEqa telah memilih Google, Yahoo, Facebook dan Twitter.

 Buddy List seperti ini juga akan muncul. Anda boleh lihat, Senarai kawan-kawan anda di Yahoo Messenger dan Facebook(mengikut akaun apa yang anda pilih) telah dirangkumkan sekali. Ini memudahkan anda untuk berchatting tanpa perlu membuka yahoo Messenger dan Facebook.

 Sekiranya anda IM(Instant Messenger) rakan anda di Buddy list, kotak chat seperti ini akan muncul. Yang menariknya, anda boleh chat dengan rakan anda di YM dan FB dengan menggunakan 1 window(eqa lebih suka panggil kotak :p). Contohnya, tab Wan Mohd Fazrol adalah dari list YM manakala tab Shakir Zufayrie adalah dari FB. Anda cuma perlu klik tab untuk chat tanpa perlu membuka banyak windows seperti YM. Selain itu, anda boleh webcam dengan rakan anda, email, send file (fungsi seperti di YM), walaupun anda sedang berchatting dengan rakan dari list Facebook.

 Kemudian, anda dapat lihat icon di task bar anda(no.4 di gambar). Klik di icon yang anda nak, sebagai contoh, Facebook. Gambar seperti ini akan muncul di penjuru skrin anda. Anda boleh menukar status di wall (no.1), melihat notifications(no.2), komen, like n dislike(no.3) status kawan anda. Fungsinya memang sama seperti kita membuka website Facebook, yang berbezanya kita tidak perlu susah-susah membuka browser untuk mengakses. Sama juga jika anda klik icon twitter, gmail dan sebagainya. 

Kemudian, setiap kali terdapat email yang masuk ke dalam inbox anda tidak kiralah Yahoo atau Gmail, notifications balloon akan muncul di kiri bawah skrin anda. Senang dan menarikkan??? :)

Selamat Mencuba...

Credits to:
Wan Mohd Fazrol

Note:
Tetapi Digsby ini tidak sesuai rasanya untuk anda yang suka bermain game facebook :p hehehehe.. Sebabnya anda terpaksa juga membuka website facebook untuk bermain game FB seperti Cityville dan sebagainya. Eqa suka Digsby ni sebab YM eqa suka hang.. hehehehe...

Share this article :

13 comments:

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM