Thursday, November 10, 2011

Kelebihan Widget nrelate | Alternatif Kepada Linkwithin..

Assalamualaikum semua...

Mesti korang semua dah familiar kan dengan widget Linkwithin??? Boleh dikatakan kebanyakkan blog yang eqa lawat menggunakan widget ni.. Widget-widget yang memaparkan entri berkaitan ni mampu untuk menambahkan bilangan pageviews blog kita.. :) Tahu tak selain daripada Linkwithin, ada satu lagi widget lain yang fungsinya sama iaitu nrelate. 

Suatu ketika dulu, memang eqa pun menggunakan widget Likwithin. Disebabkan eqa suka menukar template blog menyebabkan kelebaran saiz ruangan entri pun seringkali bertukar. Jadi eqa pun terpaksa menukar bilangan related post pada Linkwithin untuk kelihatan cantik. (not me, but my blog, orang tak cantik tak pe, asalkan blog cantik :p).. Namun sangat kecewa.. Setelah beberapa kali mencuba, bilangan entri berkaitan di bawah entri tetap sama. Ada sesiapa pernah alami macam ni tak???

So eqa mencari alternatif lain yang mungkin lagi superb??? Maka bertemulah eqa dengan nrelate. Wahhh.. memang sangat puas hati lah!!! Nak tau kenapa??? Meh kita tengok apa kelebihan nrelate berbanding Linkwithin..

1- Boleh pilih sama ada nak display thumbnails with text ataupun text sahaja.
2- Boleh pilih saiz thumnails yang ingin dipaparkan.3- Boleh letak default image sendiri untuk entri yang tidak mempunyai gambar.
4- Boleh tukar 'You May Also Like' dengan ayat lain.
5- Boleh tukar maksimum bilangan paparan entri berkaitan.
6- Boleh tentukan tahap relevant entri berkaitan yang ingin dipaparkan.
7- Boleh tukar bilangan ayat maksimum.
8- Boleh tentukan related post tu dari berapa tahun sebelum.
9- Boleh pilih sama ada nak display logo nrelat atau tak.


Ada lagi setting nrelate ni sebenarnya.. Malahan kita pun boleh jana wang dengan widget nrelate ni melalui nRelate ads. Kalau nak tau lebih lanjut godek-godek lah nrelate.com.. hehehe.. Widget ni boleh digunakan untuk platform Blogger, WordPress, Tumblr dan Hubspot.

Banyakkan benda yang kita boleh set sendiri???
Berbanding Linkwithin.. Tak pasti la plak kalau LinkWithin pun ada setting yang macam ni.. Setahu eqa sekadar boleh tukar bilangan related post yg ingin dipaparkan, tukar 'you may also like' tu dan sama ada blog kita tu ada light text on a dark background n sebaliknya. Tu jer lah kot..


Share this article :

6 comments:

 1. thanks!... info yang sangat berbaloi!

  ReplyDelete
 2. bermanfaat!!errmmm...kalo rasa nak cuba,aiman cuba...

  ReplyDelete
 3. nk try la,tngok best gak nih...
  thanks,info terbaik!!!

  ReplyDelete
 4. acam-macam sekarang...kena belajar dululah

  ReplyDelete
 5. wow, thx eqa, sis pun nk try gak la nrelate

  ReplyDelete
 6. xbrani nk try...tkot blog ct jd bende laen ..hihih..tp info yg bgus..lau ct rse nk buat,ct cuba k ..thank :D

  ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM