Saturday, November 12, 2011

SPAMMER Yang Tak Makan Teguran

Assalamualaikum semua...

Ini bukan nak cerita pasal spammer yang makan nasi atau makan laksa.. hehehe.. Tapi tak makan teguran.. Rasanya sebelum sebelum ni orang tu dah selalu buat macam tu dah kat Shoutmix eqa, tetapi eqa macam tak ambil kisah sangat. Apa yang dia buat????

*halakan pointer mouse anda ke gambar untuk paparan yang lebih jelas


Menyamar menggunakan nama yang berlainan tetapi mempunyai url yang sama pada satu-satu masa. Maksudnya hanya seorang dan sekali jer dia datang, tetapi kononnya ramai orang yang bertandang kat blog eqa satu lagi tu.. (bukan blog ni).. Kalau terjadi kat korang, korang rasa tertipu tak???

Eqa tak kisah kalau orang yang sama, nama dan url yang berlainan pada masa yang sama. (sebab eqa pun selalu buat gak :p). Sebab mungkin dia ada dua buah blog, walaupun eqa tau untuk kedua-dua url tersebut tuan yang sama, eqa balas je balik jejak untuk dua-dua url. Mungkin ada yang menarik untuk di baca untuk kedua-dua blog tu. Tetapi yang ini nama lain tapi blog sama. Kalau blogwalking biasa la kan, kita akan 'open in new tab' banyak-banyak. Alih-alih tengok tab browser tu semua url sama!!

Disebabkan rasa tertipu, eqa pun masuklah ke blog orang itu dengan niat nak menegur perbuatan dia tu walaupun sebelum tu memang dah rasa nak pangkah terus jer. Tengok-tengok kat shoutbox dia dah ada orang lain yang tegur dia dulu supaya jangan buat macam tu. Ini bermakna dia bukan buat spam kat blog eqa jer, kat blog orang lain jugak. Tetapi eqa tegur dia jugak lebih kurang ayat eqa macam ni la "Jangan la menyamar dengan nama berlainan banyak-banyak kat shoutbox orang, nanti orang malas nak masuk sini dah" (eqa malas dah nak pi blog orang tu untuk print screen apa yang eqa cakap).

Chewah! Dengan harapan dia tak buat dah la macam tu.. Tetapi kecewa nya rasa!!!! 


Cuba tengok masa dan tarikh.. Pagi tu eqa tegur.. Petang tu dia buat pulak.. Mula-mula tu malas nak banned, tetapi bila tak makan ditegur, banned la jawabnya. Boleh jer kita nak check url nama tu url sama ke tak. Kalau kita hover, halakan mouse ke nama tu memang akan ada tulis url kat bawah. Ip adress pun kalau kita hover ke tanda # sebelah tarikh tu memang akan keluar Ip adress, tapi kalau nak balas jejak tak kan nak check satu-satu kan. Kalau bertukar-tukar nama time blogwalking, eqa tak kisah pun, sebab eqa pun selalu buat, kalau yang datang tukar nama lain-lain pun orang tu tetap menyumbang traffic, tetapi bukan yang macam ni, sekali datang buat spam!

P/s: Kalau korang nak tau nick FAHRIN AHMAD KACAK = FAZURA CANTIK = eQuRlz :p Kehkehkeh.

Walaupun eqa ada dua blog, eqa suka blogwalking berasingan untuk kedua-dua blog. Leceh la nak tukar-tukar url kat form shoutbox tu. Lagipun kalau blogwalking berasingan, kita menyumbang kan dua traffic kat blog orang. :)
Share this article :

34 comments:

  1. cikgu penah kena dulu...kasik report je kat pakcik google

    ReplyDelete
  2. Ya betul tu,, dia tu pun ada buat spam kat blog sy juga. huhu. :)

    ReplyDelete
  3. samalah..dia pun selalu juga buat kat shoutbox lily macam ni..letak nama dia banyak2..pelik..kekadang lily balas..kekadang lily biarkan jer..tak balas kunjungan dia..

    ReplyDelete
  4. lol.. kelakarnya, nampak sgt nak dpt traffik banyak.. sabar je la ye eqa.. tamo marah2 nanti tak comel =)

    ReplyDelete
  5. Info yang sangat bagus... kalau saya suka spamer tidak ya... perasaan saya sih cuman tiap berkunjung melalui lalu lintas dua arah lewat google atau toolbar alexa dulu baru sampe ke tempat blogs saya... kira kira itu spamer bukan ya.. kurang paham nih gw maklum baru belajar ngeblog hehehehe

    ReplyDelete
  6. azmi pun kono juga. klu ikut prinscreen tu nama dah sama dah dgn yg azmi kena.....

    kadan2 tu internet dah la lembab bukak2 tgk sama jo link dio.... tension dibuatnye....

    skrg pun die dah x masuk dah blog azmi.....

    anyway bwk2 bersabar je la.... klu agak rimas banned je....

    ReplyDelete
  7. haha penah kena juga.last last mmg xlayan dia da.
    sendiri rugi.padan.
    abaikan je.

    ReplyDelete
  8. oooooo,.bijaknyeee die,.huhu,.nick CN plak suke tukar2,kengkadang jd antu, kengkadang jd cinderella, tp skang nak gune cinderella la. fiuu fiuu~ .eh,tu dikire spam ke eqa? kehkeh ..

    ReplyDelete
  9. hahaha itu namanya dia nak menganjing eqa tu.. :p

    ReplyDelete
  10. hehehe..kamulah fahrin tu....ceh! hahaha

    ct xpernah kena lg ..hihi

    ReplyDelete
  11. Saya pun sering ngalamin, mau pasang shoutmix salah tak pasang pun salah hehe

    ReplyDelete
  12. ASsalam..
    Dunia maya ni memang banyak spam..tak dapat nak elak. Marah juga kalau jadi macam tu...sabar ye..Kalau nak ban, jangan ban IP, nanti orang lain tak dapat nak tinggalkan jejak. Ban url ok la..

    ReplyDelete
  13. klau ye nak org singgah betul2 drop lah komen ke .. wuuu
    kita jarang tengok SB . selalu tengok komen je dulu. dah habis bw komen baru g SB .. wuuu

    ReplyDelete
  14. mak ai, mcm tu skali dia buat.. hmm

    ReplyDelete
  15. mas kenal blogger tuh..blog mas pun dulu selalu buat.orang yang sama.macam dulu tak silap macam hanis-anis-anisa..something like that la..makin sikit dia buang nick nya.mula2 tak tahu pe pasal la dia wat macam ni..last2 wat mas annoying,terus tak nak balas langsung..bior jew.means hilang jejak terus.now jarang da dia masuk. yang pelik nape wat macam tuh?

    ReplyDelete
  16. linda pun pernah kena macam gini ==' rasa nak kasikk penampar aje .

    ReplyDelete
  17. saja la tu, nak suruh kita melawat dia banyak2 kali kot. hehehe... sabar aja la eqa.

    ReplyDelete
  18. penah kena gak.
    adakah ini adalah org yg sama????

    ReplyDelete
  19. dia wat ka? or otomatik? huhu xpernah lg kena cm2..klu jd cm2 jadi pa2 x?

    ReplyDelete
  20. ape nak buat, sekarang ni macam2 ader. kalo leh blok, block jer la kan. kasi makan penampor sekali

    ReplyDelete
  21. hah, mmg konpem, org yg sama yg spam shoutbox kat personal blog n blogshop sis, dia punya url m****i-k***h.blogspot.com kan, n tajuk blog dia t***i h***p p*****i s**i, sis pun dah lama terkena ngan org nie, dulu2 x tau sis follow gak blog dia tp dah selalu sgt dia wat camtu terus sis stop follow dia dah. skrg klu tgok nama2 camtu n msg 'singgah, singgah lagi' n tgok url blog dia mmg sis xkan jejak balik

    ReplyDelete
  22. saya juga sering dapat guest seperti itu, yang menulis di Shoutbox, nama berbeda sangat banyak tapi URL cuma satu :)
    tapi tak semua guest begitu, mungkin perbandingan 1 dari 1000 tamu yang bersikap demikian :)

    ReplyDelete
  23. ade jugak jadi mcm ni...

    tapi bukan link blog.. link bnde2 yg xseptutnye.. geram rasenye..

    ReplyDelete
  24. haha.rasanya tau blog tu.pernah tegur lepas tu dia tak datang dah.haha

    sabar je la ye

    ReplyDelete
  25. spammer nie senang je nk setting kan dia..
    ban ip dia...
    make sure dpt full ip dia..
    satu lagi leh set filter kot untuk address..

    ......IKLAN.........

    salam..
    jom join event anjuran saya..
    sila klik SINI

    ReplyDelete
  26. dah lama tk bw so tak tau dah apa mende dorg buat...hehe tp klu kes cenggini...biarkan jela...sian dia...mungkin dah terdesak sangat...nnt lama2 dia sendiri akan rasa bosan...

    ReplyDelete
  27. mula2 dulu bengang jugak..tp lama2 da biasa da..buat dono je..jd antara semua nama tu sy cuma klik 1 ja..hhehe....

    Blogger Blog Tutorial

    ReplyDelete
  28. Ngehngehngehngeh.. Rase dah lebih dr 5 blog nmpk up entry psal sipolan nih. Itu yg kte prasan la... Harap2 die terbace la ye and reti2 leee makan laksa. Memang xtau ape penyakit die.. Klu visit tuh ok lgi.. Siap ckp follow tp x follow plak tu.. Lagi lah skt hati.. Apeda.. Buat ape2 biar ikhlas n be rileks.. Die nk kejar ape tah!

    Salam kenal tn.blog :)

    ReplyDelete
  29. spammer ni pun pernah dtg blog miss purple....
    sabo aje la huhuhu

    ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM