Thursday, January 28, 2010

AMALAN MENABUNG...


...Tengok la tabung aku...
...Da banyak dah duit...
...Hihihi...

...Dulu...
...Aku tak pernah pun menabung...
...Banyak tu yang parents aku bagi...
...banyak tu la jugak yang aku habiskan...

...Tapi...
...Sejak aku kenal ngan bf aku sekarang ni la kot...
...Sebab dia yang mula ajar aku...

...Nak tau macam mana aku menabung???...

...Tiap kali aku beli barang...
...Tak kira la beli makanan ke...
...Kat supermarket ke...
...Asalkan keluarkan duit...
...Aku tak pernah bagi duit syiling...
...Semua duit kertas...
...Walaupun harga dia maybe rm5.10 ke...
...Aku tetap akan bagi rm6.00...
...Hakhak...

...Kalau dia tanya aku ada tak 1osen...
...Aku akan cakap tak de...
...Kalau dia cakap dia memang tak de duit syiling nak bagi balik kat aku...
...Baru la aku cam buat-buat terjumpa lam poket aku...
...Hakhak...

...Bila balik rumah...
...Aku akan terus masukkan lam tabung...
...Tak de la sayang sangat duit nak menabung...

...Walaupun sehari tak banyak mana syiling dimasukkan lam tabung tu...
...Tapi...
...Sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan...

...Tapi 1jerk problem aku...
...Bila tabung aku da penuh...
...Aku gi tukar jadi duit kertas...
...Bila da ade duit kertas kat tangan...
...Aku mula la nak beli benda-benda yang tak penting...
...Ntah ape-ape ntah barang aku beli...
...Laz-laz duit yang ditabung tadi membazir macam tu la jugak...
...hakhak...

...Camne aku nak wat erk????...

Share this article :

19 comments:

  1. bagus amalan ni....dah penuh nanti kita contact awak ek...hahaha

    ReplyDelete
  2. waa bagus lah menabung..uncle ada satu tabung khas utk 5 posen dan Rm10..dijamin tak boleh bukak punya.. kalau nak bukak kena pakai pembuka tin susu pekat tu baru boleh hahahahahha

    ReplyDelete
  3. hehehehe..sis cadangkan awak kai tabung yg x de lobang.. bila masuk duit x boleh kuarkan balik.. bila tabung penuh trus pecahkan jek..try la.. berkesan tau!!!

    ReplyDelete
  4. jgn tukarkan duit syiling tu..

    ReplyDelete
  5. etomyam : nk contact eqa buat pe?? <-buat2 xphm..

    ReplyDelete
  6. just call me uncle : nape 5 posen n rm10 je?10sen 20 sen xleh ke?rm5 ke?

    ReplyDelete
  7. nafiraa : walaupun tabung tu bleh bka..xpnh pun duk amik duit lam tu..cuma prob nye bila da pnuh..guna duit tu cm ke arah membazir gak..sma la klu pecahkan tabung bila da pnuh tu..

    ReplyDelete
  8. K.A : dalam bank pun still bleh amik..hehehe

    ReplyDelete
  9. SeE-DaH : sampai bila xnk tukar??

    ReplyDelete
  10. Ada kenalan kumpul duit syiling jer last-last cukup seratus

    ReplyDelete
  11. menabung amalan mulia.. kalo xnk beli menda yg pelik2.. beli la benda ok2;)

    ReplyDelete
  12. eLieNz87 : nak report polis...nak report polis..hakhak

    ReplyDelete
  13. touyakaruma : kita je yg terasa duit syiling tu nilai die kecik..sebenarnye banyak..

    ReplyDelete
  14. BezBuddy : tengok la sape tuan die :P

    ReplyDelete
  15. Zuewairy : probnye selalu nak terbeli benda tah pape la..hehehe

    ReplyDelete
  16. menabung itu bagus... tapi waktu nak mengorek/memecahkan tabung tuh adalah time yang paling indah!... expecially bile time tuh tgh takde duit, rase macam "aaahhh...saved by the bell!" :P

    btw, taktik kamu sama ngan saya, cume... saya takde tabung, sume masuk dalam "beg tangan" sampai berat gile ngan syiling dan selalunye berjaya di"pow" oleh org umah tiap kali jumpe untuk dia bayar duit washing machine kat kolej dia. ceish~!!

    ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM