Sunday, January 3, 2010

DULU DAN SEKARANG.....

Knape erk...aku terasa kebalakangan ni...sejak 5, 6 bulan lepas...aku cam kurang emo... Aku lately cam rajin buat blog walking...baca blog-blog orang... Aku tengok ramai yang menggunakan blog nieh sebagai medium dorang nak lepaskan emosi...luahan perasaan...ketensenan.. Masa mula-mula aku buat blog nie pun dulu, sebab atas tujuan yang sama jugak.. Tapi tak tau la.. ade cam emo-emo sket jer kot..hehehe..

Bila aku rewind balik zaman aku dulu-dulu..zaman aku skolah...zaman aku matrik..awal-awal masuk u... Aku terasa cam aku nieh:

...emo sangat...
...cepat terasa hati...
...terlalu pikir sangat benda yg remeh-temeh jerk...
...hati lembut sangat...
...tak suka menolak...
...terlalu pikir pasal ape org cakap...
...terlalu bergantung kat lelaki...
...terlalu mendesak...
...kuat menangis...
...senang percaya kat orang...
...pemendam...
...terlalu jaga hati orang...
...kuat flirt..keluar sana-sini...

Masa tu aku cam hidup dalam ketensenan giler-giler kot aku rasa..semua benda aku nak pikir..

Pastu sekarang plak aku terasa cam diri aku :

...hati kering...
...tak kisah hal orang sekeliling...
...don't care whatever people said bout me...
...keras kepala n hati...
...hidup sendiri-sendiri...
...kurang menangis...
...susah nak percaya kt orang...
...main cakap lepas...
...tidak flirt lg..hehehe...

Tu la hidup aku sekarang... Aku amatlah seorang yang tidak kisah... Dulu aku cam emo..maybe sebab aku manje sangat kot..Setiap masa nak kan perhatian...dari bf, kawan, family..so membuatkan aku menjadi seorang yang pendesak...Bila aku tak dapat ape yang aku harapkan, mula la aku nak menangis..tensen-tensen.. Bila tensen, aku menghilangkan tensen aku dengan cara yg salah..Flirt sana-sini.. Konon nak ilangkan tensen la.. Padahal tambah masalah lagi.. Tapi selalunye aku tensen pasal bf aku la.. Pastu flirt ngan orang lain..Hakhak.. Jahat tol aku... Pastu dulu kerap sangat sakit kepala.. Sebab tensen sana sini kot.. Pastu selalu menaruh harapan tinggi kat sesuatu benda... Bila benda tu xmacam diharapkan, aku cam frust giler..

Tapi sekarang aku cam terkejut jugak, banyak hal tentang aku dah berubah.. Maybe sebab aku cam belajar dari pengalaman aku kot.. banyak sangat hal yang terjadi lam hidup aku... Aku bukan playgirl, tapi cam cepat jer tukar bf.. Lepas sorang, sorang plak datang.. Kira cam masa untuk aku idup single xde.. Kalau guy tu wat hal, aku trus mitak putus..xde pikir panjang-panjang dah.. Tapi aku xpenah ade dua orang pakwe la dalam satu masa.. Sebab aku terlalu mendesak.. Nak die wat itu-ini..Nak die berubah demi aku..Aku macam xleh nak terima pakwe aku seadanye..Lepas putus, aku xpernah salahkan diri aku..Salah laki tu..

Masa tu aku cam terasa i don't have luck in love life..Tapi aku xpenah give up, mencari seseorang sebagai peganti.. Masa tu aku cam xleh hidup kalau xde laki.. Bodoh kan aku.. Yang gap lama sket pun aku idup single masa b4 aku jumpa bf aku skrg ni la.. 1sem camtu kot aku single..Kira lama la bagi aku tu...hehehe.. The reason i broke up ngan my last ex tu cuma beberapa orang je kawan aku yang tau.. Ramai orang tanya kenape.. Tapi aku cam xnak la malukan die.. Memang perangai die aku xboleh nak terima sangat-sangat... Di mata orang, aku yg jahat sebab tinggalkan die.. tp dorang xtau macam mana aku suffer ade hubungan die.. Ape yg orang nampak.. Die seorang laki yang baik.. Tapi aku yg dah dua tahun idup dengan die tahu macam mana perangai die yang sebenarnye..

Dalam banyak-banyak kali aku break.. Tu kedua paling teruk aku rasa.. Sebab yg paling teruk penah aku rasa masa lepas SPM dulu.. Tapi aku xblame sangat my first love tu.. macam aku blame my last ex nie.. Masa break yg last ni, aku still xreti nak kawal emo aku lagi.. So..akulah ratu nangis.. Everyday aku nangis... Tiba-tiba aku rasa aku cam xleh hidup tanpa die.. My life so suck after that.. Aku merayu-rayu nak balik kt die balik.. Aku jadi bodoh lagi.. Kebodohan yg amat bila aku pikir balik skrang ni.. How come i mitak nk kapel balik ngan die???? Tapi, bagus jugak la.. Dengan tindakan aku tu.. i know him better.. i know what kind of guy he is.. he insulted me!! Macam-macam die cakap aku..yg sampai bila-bila pun aku xkan dapat lupakan..

Lepas pada tu la aku belajar semuanye.. Lepas kejadian tu..Aku nekad sampai bila-bila pun aku tak kan balik kat die lagi.. Lepas pada tu aku belajar untuk hidup solo... Aku belajar untuk berkawan dengan kawan perempuan... hehehehe... Aku cam nekad xnak kapel dengan mana-mana laki dah, cam berehat sekejap.. Sebab aku terasa penat.. Penat sangat dengan macam-macam jenis perangai lelaki.. Dulu aku lepaskan tensen aku ngan flirt la ngan kawan-kawan laki aku.. Bila aku solo, aku cam banyak abiskan masa dengan roomate aku.. Roomate lah kawan aku yang paling rapat masa tu..

Then, aku dapat motor plak.. EGO S..kaler itam.. WRS 7375...So aku cam xpedulikan sangat dah pasal laki-laki nieh.. Scooter tu la boyfriend aku...Lagipun masa tu cam aku dapat kekuatan untuk terus hidup.. Hidup yang tanpa lagi lelaki-lelaki yg hanya merosakkan diri aku.. Kalau korang ade baca pos aku yg lepas.. Ade aku wish pasal selamat pengantin baru tu kan.. Sebab die la yang aku terasa kuat sket.. Banyak nasihat die bagi aku.. Banyak teguran die.. n banyak jugak ape yg die ckp aku xikut...hakhak.. Sorry yer KID.. Walaupun xsemua nasihat fiqah ikut, tapi fiqah ingat ape yg KID pesan..hehehe.. Pada masa tu jugak, aku cam muhasabah diri aku gak sebenarnye, why i don't have luck in love macam orang lain..Dah berbelas ex bf aku ade, tapi nape sorang pun xbawa kebahagiaan kat aku.. Then i realize.......atas diri aku jugak sebenarnye untuk timbulkan kebahagiaan tu...


Nie la EGO S bf aku tu...


Tapi tu la.....Orang cakap xpayah nak mengejar cinta... Sebab die akan datang tanpa kita inginkan... Tup...Tup..Tup... Cam berlaku la satu miracle..keajaiban tanpa diduga... Aku jatuh cinta lagi setelah 1sem aku menyinglekan diri aku... HUhuhuhu... Macam mana aku kenal die tu... lain kali lah aku cerita.. Belum sampai masanye... Sebab kisah tu terpaksa di privatekn aku...atas sebab-sebab tertentu.. kerana menyentuh sensitiviti sesetengah pihak...hehehe...

Ketika tu lah drama hidup aku bermula..diawal perhubungan banyak sangat dugaan-dugaan yang aku alami.. Masa ni lah aku belajar untuk menjadi seorang yang pandai mengawal emosi.. Mungkin bf aku kali ni agak berumur kot.. So macam dah matang.. Kalau aku emo sangat die pandai mengawal keadaan.. Dan ape yang penting, dari mula perhubungan lagi.. Die xmanjakan aku.. Banyak bende yg aku kena wat sendiri.. Xmacam bf yg b4 b4 ni.. menghipokritkan diri dengan memanjakan aku... So aku mula belajar bersabar..

Pada masa yg sama jugak.. Aku mempunyai backstabbers... Aku tahu ade bende yg aku buat salah.. Tapi cara diorang xkena.. Aku xboleh nak terima ape yg diorang buat kat aku.. Sebab diorang macam ketam yg mengajar anak die berjalan.. Sendiri pun xbtol, nak masuk campur lam urusan aku..Yang ini pun, kisah terperinci terpaksa diprivatekn aku jgk..

Aku mula belajar untuk jadi cool.. Aku belajar untuk tidak mendesak.. Aku belajar untuk mengawal stress.. Aku belajar mengawal air mata.. Aku belajar untuk tidak mengharapkan sesuatu dari die.. Aku belajar untuk menerima die seadanya tanpa mengubah ape-ape yg ade dalam diri die.. Aku belajar untuk memberi n menerima..bukan hanya menerima mcm b4 b4 nie.. Aku mula belajar untuk bersyukur dengan rezeki yg Tuhan bagi(terutamanya makanan, sbb sometimes aku demand sgt nak makan yg sedap-sedap).. Aku mula belajar bersederhana.. Aku mula belajar untuk mempunyai hati yang keras.. Aku mula belajar supaya tidak terlalu mempercayai seseorang...belajar berfikiran positif.. Yang paling penting aku belajar untuk bersabar...dan tidak mengeluh...

Nie rupa aku skrang.. Ade nampak baik sket x?hakhak..

Sebab dari kesabaran...aku mula nampak kebahagiaan... Aku xlagi stress.. Aku xlagi emo.. Aku xlagi kuat melenting.. Aku xlagi membazir air mata... Aku mula terasa hidup aku sangat lah mudah... Hari-hari yang aku lalui macam x ade benda yang aku patut tensen... Walaupun kadangkala ade jugak la dugaan, aku cam xcepat nak melatah.. Aku tarik nafas dulu.. Tenangkan fikiran... Fikir secara rasional.. B4 ni aku selalu membuat keputusan dengan membabi buta... Babi buta pun pandai gi buat keputusan dari aku kot..hakhak..

The last thing i wanna say is "I LOVE MY LIFE NOW =)"

Tapi ...

My prob now is..I don't have friends... ='( bukan la xde langsung.. Cuma kurang lah kot.. Xmacam orang lain... So korang ramai-ramai kawan lah dengan aku...

Kadang-kadang perubahan dalam hidup kita nieh..ade baik dan buruknye jugak...





Share this article :

8 comments:

  1. mungkin kita semua semakin matang kot. semakin pandai hadapi apa yang berlaku.

    ReplyDelete
  2. Tu la.. makin meningkat usia..darah muda makin kurang..makin banyak pengalaman, makin banyak yg kita dapat belajar..

    ReplyDelete
  3. Hehe..eqah gurlz...u still have me n chok syg..dun wori k..
    love u so muccchhhhhhhh...

    ReplyDelete
  4. Seorang kekasih yang baik ialah seorang kawan yg baik.. if u have me, then nothing 2 worry 2 in the future. i will be ur fwen 4 ur entire life.. muahhhhh

    ReplyDelete
  5. love both of u too.. :)

    ReplyDelete
  6. laquisya_tasheeraJuly 22, 2010 at 5:04 PM

    jalan2 kat blog awak :)nice blog...

    ReplyDelete
  7. jalan2 kat blog awak :)nice blog...

    ReplyDelete

Apa Komen Anda????

BLOGGER CHAT ROOM